Vejetaryenlik; kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve hayvansal kaynaklı gıdaların tüketilmediği beslenme türüdür. Vejetaryenlik ilk olarak 19. yüzyılın başlarında İngiltere’de kurulan “Vegetarian Society” tarafından kullanılmıştır.
Vejetaryen beslenme birçok farklı varyasyonu bulunmaktadır.
Vejetaryen Beslenme Çeşitleri:
- Pesketaryen Beslenme: Kırmızı et ve tavuk eti tüketilmezken, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık eti tüketilebilen vejetaryen beslenme türüdür.
- Semi – Vejetaryen Beslenme: Hayvansal kaynaklı gıda olarak sadece kırmızı et tüketilmemektedir. Bunun dışında tavuk, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık eti tüketilebilen beslenme türüdür.
- Lakto – Ovo Vejetaryen Beslenme: Süt ve süt ürünleri, yumurta tüketilebilirken hayvan eti tüketilemeyen beslenme türüdür.
- Lakto Vejetaryen: Hayvan eti ve yumurta tüketilemezken, süt ve süt ürünleri tüketilebilen beslenme türüdür.
- Ovo Vejetaryen: Yumurta dışında hayvan eti, süt ve süt ürünleri, yumurta tületilemeyen beslenme türüdür.
- Vegan Beslenme: Hayvan et, yumurta, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal gibi hayvansal kaynaklı tüm gıdaların tüketilmediği beslenme türüdür. Beslenme dışında hayvansal kaynaklı tekstil ve kozmetik ürünlerin de kullanılmadığı bir hayat tarzıdır.