//script in header

Дали јаглеродната киселина е веганска?

Дали јаглеродната киселина е веганска?Јаглеродната киселина е слаба киселина формирана со растворање на јаглерод диоксид во вода. Хемиски е претставен како H2CO3. Тие имаат функции како што се балансирање на pH во океаните и регулирање на нивото на јаглерод диоксид во крвотокот.

Јаглеродната киселина се добива на природни и вештачки начини. Се користи во производството на газирани пијалоци во прехранбената индустрија.

Дали јаглеродната киселина е веганска?

Јаглеродната киселина е веганска бидејќи не е од животинско потекло.

23 Ekim 2023