//script in header

Дали калциум пропионат е вегански?

Дали калциум пропионат е вегански?Калциум пропионат, познат со кодот E282, е калциумова сол на пропионската киселина. Се појавува природно во некои намирници и делува како конзерванс. Широко се користи во пекарските производи и неговата функција е да го продолжи рокот на траење преку спречување на развој на мувла и расипувачки микроорганизми.

Дали калциум пропионат е вегански?

Калциум пропионат е вегански бидејќи не се произведува од животински добиени супстанции.

28 Eylül 2023