//script in header

Дали калциум стеарат е веган?

Дали калциум стеарат е веган?Калциум стеарат, добиен од јастиви извори, е соединение на калциум со мешавина од цврсти органски киселини. Неговата општа употреба е затоа што е лубрикант со цврста фаза што го намалува триењето помеѓу честичките на супстанцијата на која се додава. Се класифицира како калциум сапун.

Се користи како средство за проток и регулатор на површината во храната и кондиторските производи.
Се користи како изолационен агенс во ткаенините.
Се користи како лубрикант во олово и боици.
Се користи во производството на хартија за да обезбеди сјај, да спречи прашина и да спречи пукање на слојот.
Како средство против стврднување во фармацевтското производство. се користи.

Дали калциум стеарат е вегански?

Калциум стеарат генерално се добива од вегански извори. Сепак, треба да се провери изворот на калциум стеарат, кој може да се добие од палминото масло и говедската маст. Ако е од растително потекло, веган е, ако е од животинско потекло, не е веган.

18 Ekim 2023