//script in header

Сертификат за вегански производ


Веганството како дефиниција; Тоа е вид на вегетаријанска исхрана во која не се консумираат месо, јајца, млечни производи и сите други состојки од животинско потекло. Всушност, некои вегански диети не консумираат храна добиена со користење на производи од животинско потекло, како што се рафиниран бел шеќер и некои видови вино.

Првата употреба на зборот веган датира од 1944 година. Дефиницијата за веганство од Доналд Вотсон, основачот на „Веганското општество“ е следна:

„Веганството е начин на зачувување на животот и исклучување на сите форми на експлоатација и суровост кон животинското царство. Се практикува да се исклучат месото, рибата, живината, јајцата, медот, животинското млеко и деривати, да се живее со производите од растителното царство и да се користат алтернативи за сите комерцијални добра кои целосно или делумно се произведени од животни“.

Накратко, веганството е отфрлање на употребата на животни и потрошувачката на сите производи од животинско потекло.

Веганот, од друга страна, може да се дефинира како луѓе кои го прифаќаат веганскиот начин на живот. Веганите не консумираат храна од животинско потекло, а исто така одбиваат и непрехранбени производи кои користат производи како животинска кожа, крзно, коски, волна и свила во нивното производство, освен синтетички ткаенини како памук, лен или акрил.

Тие исто така не користат козметика и производи за домаќинството кои користат производи од животинско потекло како прополис и ланолин. Тие не се користат од веганите во хемиски производи одобрени со тестирање на животни. Како заклучок, веганството (веганството) е всушност начин на живот. Тоа не ја покрива само потрошувачката на храна.ВЕГАН И ВЕГЕТАРИЈАН

Што е вегетаријанство? Што е веганизам? Кои се разликите помеѓу вегетаријанецот и веганството?

ДОБИЕТЕ ЦЕНА

Можете да не контактирате за
вашите барања за тестирање.
Добијте понуда