//script in header

Што е веганска исхрана? Каква храна јадат веганите?


Најчесто поставуваното прашање за веганската исхрана е што може да се конзумира во оваа диета. Веганите можат да ги консумираат сите житарки, грав, мешунки, зеленчук, овошје и сите намирници направени со нивна комбинација. Освен овие, постојат вегански верзии на многу видови храна што се консумира. Се произведуваат вегански верзии на многу производи како што се колбаси, сладолед, сирење, јогурт без млечни производи и мајонез.

Особено во последниве години, популаризацијата на веганската исхрана доведе многу истражувања за истражување и развој во прехранбената индустрија. Дополнително, постоечките сорти на храна, како што се веге-бургер и веге пица, почнаа да го заземаат своето место на пазарот со многу варијации.

Постојат многу прехранбени производи како вегански јајца и вегански месни производи, особено оние кои се произведуваат и продаваат во странство. Друго важно прашање на веганската исхрана е нејзините ефекти врз здравјето на луѓето. Постои спротивен став дека на човековото здравје негативно ќе влијае престанокот на консумирање месо, риба, пилешко и млечни производи како веган.

Во студија спроведена во 2019 година, беа утврдени придобивките од потрошувачката на храна од растителна основа за луѓето:

• Намалување на нивото на холестерол
• Подобрен крвен притисок и проток на крв
• Подобра контрола на шеќерот во крвта
• Помал ризик, па дури и враќање на атеросклероза
• Намален оксидативен стрес и воспалениеВЕГАН И ВЕГЕТАРИЈАН

Што е вегетаријанство? Што е веганизам? Кои се разликите помеѓу вегетаријанецот и веганството?

ДОБИЕТЕ ЦЕНА

Можете да не контактирате за
вашите барања за тестирање.
Добијте понуда